"For whatever we lose (like a you or a me) it's always ourselves we find in the sea"

Friday, June 12, 2015

Penang, The Lovely Artsy Town (Part 2)If someone asked me for any tips about traveling in Penang, I would say WEAR GOOD SHOES, NO FLIPFLOP! Since Penang is a small town and there are many details and small things to see so you would walk around a lot to check those out. I wore flipflop the first two days and my feet got pain real bad. We decided to rent a motorbike on the third day and it was fun! We visited many cool places and it was all about arts. This part I would just try to keep things short since there will be many MANY pictures below.

ถ้ามีใครถามว่าไปปีนังมีอะไรอยากแนะนำมั้ย ก็คงจะมีเรื่องเดียวที่อยากจะขอเน้นด้วยปากกาไฮไลท์สีนีออนและขีดเส้นใต้สามขีดหนาๆ ว่า อย่าใส่รองเท้าแตะไปเลยเธอ! เนื่องจากประสบการณ์ลากแตะไปทุกที่สองวันแรก ก็ไม่ได้เดินเยอะมากนะ แต่ตกเย็นคือปวดส้นเท้ามาก ลงน้ำหนักไม่ได้เลย... โชคดีว่ามีรองเท้าอีกคู่ไม่ใช่ผ้าใบแต่ก็ช่วยประคองเท้าได้มากกว่าอีแตะ และเราก็ตัดสินใจเช่ารถมอไซดีกว่า แม้ถนนในปีนังจะขับยากซะหน่อยเพราะส่วนใหญ่เป็นวันเวย์แต่ก็โอเค้! พาร์ทนี้เราจะพยายามโม้สั้นๆ หน่อยเพราะเน้นรูปที่มีเยอะมากจะดีกว่า

Made in Penang - Interactive Museum
Made in Penang Museum

.
Made in Penang was the first destination of our third day in Penang. Though there are few more 3D art galleries but we chose this place because of the 50% dicount from AirAsia that I found by accident in an airline magazine, those books that people barely pay attention to read. So, keep your eyes open when you are on board, you might find something cool!

The full price of the ticket was 15 RM which is pretty cheap compares to other similar places. From my opinion, Made in Penang is more like a 3D art gallery that shows something light and fun than being an interactive museum as it claimed itself. However, we had lots of fun there anyway!
made in penang 3d gallery

จุดหมายแรกของวันนี้ก็คือ Made in Penang เค้าเรียกตัวเองว่า Interactive Museum แต่รู้สึกว่ามันไม่น่าจะเป็นมิวเซียมได้ขนาดนั้นนะ อินเตอร์แอคทีฟมีอยู่นิดเดียว นอกนั้นเป็นภาพสามมิติเหมือนๆ อาร์ตพาราไดส์ที่พัทยาบ้านเรามากกว่า ที่ไปอันนี้ที่แรกก็เพราะมีส่วนลดจากแอร์เอเชียจ้า ด้วยความบังเอิญเห็นในหนังสือบนเครื่องว่าใช้หางตั๋วเข้ามิวเซียมนี้ได้ลดห้าสิบเปอร์เซ็นต์ ประกอบกับที่ปีนังนี่พวกภาพสามมิติเยอะมากกกก ไม่ต้องเสียตังเข้าก็มีให้เดินดูฟรีๆ นะ แต่ว่าก็อยากลองเข้าดูหน่อยและไม่อยากเสียเงินมาก ที่อื่นค่อนข้างจะแพงกว่า(แต่ก็แอบน่าเข้ากว่า) เลยเลือกอันนี้แหละ ก็ถือว่าโอเค บันเทิงกันไปได้เบาๆ ต้องขอบคุณแอร์เอเชียมา ณ ที่นี้Penang Street Arts
Penang street artThen we headed to Armenian street to begin Penang Street Arts mission! There is a free guide map for all of these wall paintings in numbers, like a finding treasure game. Though Penang has plenty of street arts to serve you but these paintings are the origins of the whole idea which influenced Penang to became a street arts town. Pictures above are Penang's signature that everybody should have in their cameras when they visit Penang. 
Penang street art
It is probably because we have seen these kind of arts a lot already as they are always on ads and everywhere on internet we looked for about Penang, it can't help, that it became less interesting for me. Turned out I pretty much liked the above pictures more, especially the left one!
Penang street art
หลังจากนั้นก็ถึงคราวพระเอกของงาน ภารกิจพิชิต Penang Street Arts ซึ่ง...เอาเข้าจริงแล้วไม่ค่อยน่าตื่นเต้นเท่าไหร่ เนื่องจากแทบทุกภาพล้วนเคยเห็นผ่านตามาบนอินเตอร์เน็ตบ้าง หรือไกด์บุ๊ค หรืออะไรก็ตามที่อ่านๆ มาเกี่ยวกับปีนัง คือมันสวยเก๋น่าถ่ายรูปจริง แต่ไม่มีอะไรให้ค้นหาแล้ว เพราะใครมาก็ต้องถ่ายกับจุดนี้เข้าใจอารมณ์ปะ แต่ก็อะเมซิ่งตรงที่มันมีเยอะมากกกกจริงๆ ถึงกับมีแผนที่ออกมาให้เดินตามหากันเลยทีเดียว น่าจะมีมากกว่า 20 ภาพ ที่จัดว่าเด็ด แล้วก็ยังมียิบย่อยอีกมากมาย ซึ่งเราชอบไอ้พวกยิบย่อยมากกว่าอีก อย่างเช่นรูปบนที่เป็นศาลเจ้านั่น เก๋เว่อนะ

แต่สิ่งที่ค่อนข้างชอบคือ ปีนังจัดโซนนี้ให้เป็นโซนน่ารักกุ๊กกิ๊ก ร้านกาแฟ ร้านขายของที่ระลึกต้องกิ๊บเก๋ ราวกับว่าต้องผ่านการประกวดความฮิปกันมาก่อน ไม่งั้นไม่สามารถมาเปิดบริเวณนี้ได้อะไรทำนองนี้ โดยรวมแล้วก็สนุกแหละ แต่ว่าตามปกติของจุดเรียกนักท่องเที่ยวที่ต้องมีคนมารอถ่ายรูปกันเยอะมาก พวกเราเลยไม่ได้เดินดูครบเพราะทนความอบอ้าวของวันนั้นและการแย่งชิงพื้นที่ถ่ายรูปไม่ไหว...
Penang street art

Hin Bus Depot Art Center

Hin Bus Depot Art Center Penang

This is the place I accidentally found on internet. Once I saw the picture of a looking-badass boy in front of a rainbow then I told myself I need to go there. It is an old bus station that has got transformed into an art gallery which (I assume) is run by Ernest Zacharevic, the Lithuanian artist who created the infamous street arts around George Town. It's also a temporary gallery for showcase from Malaysian local artists. 

There is not much information of how to get to this place on internet, neither on any guide maps we have seen here. It is actually not difficult to get there though. Start from Komtar and then find how to get to Jalan Gurdwara, the gallery is on the right. It is quite hidden as there is no any sign of the place. Though there were not many art works as I expected when I got there but still, this place will inspire you some way. 

Hin Bus Depot Art Center PenangHin Bus Depot Art Center Penangยังไม่จบกับเรื่องอาร์ตๆ ดังที่บอกไว้ข้างต้นว่าวันนี้จะเป็นวันอาร์ตของเรา เอาให้อิ่มจนเอียนกันเลยจ้า เมื่อเดินจนเท้าหงิกชมภาพรอบจอร์จทาวน์แล้วก็มาต่อที่ Hin Bus Depot Art Gallery เป็นที่ที่แพลนไว้ว่าต้องมาให้ได้หลังจากเห็นภาพเด็กผู้ชายหน้าตาดูแรงอันบนนั่นจากเว็บไหนสักแห่ง และเป็นสถานที่ที่หาไม่เจอบนแผนที่รวมสถานที่เที่ยวของปีนัง เลยต้องแกะเอาเองจากที่อยู่บนเว็บ เทียบเอากับแผนที่ที่มีในมือ ซึ่งที่จริงก็ไม่ได้อยู่ไกลมากจากคอมต้าเลย ดูเหมือนทุกอย่างในเมืองนี้จะใกล้กันหมดสินะ 5555 

Hin Bus Depot Art Gallery เป็นสถานีขนส่งเก่าที่เลิกใช้งานแล้ว และตอนนี้ได้กลายมาเป็นแกลอรี่สำหรับแสดงงานอาร์ตหมุนเวียนของศิลปินมาเลเซีย โดยมีแกนนำคือ Ernest Zacharevic ศิลปินชาวลิธูเนีย ต้นตำรับภาพเขียนบนฝาผนังในเมืองจอร์จทาวน์นี่เอง ที่นี่มีภาพเขียนขนาดใหญ่เบิ้มและเก๋มากๆ ของเค้าโชว์อยู่ด้วย แม้จะมีงานอาร์ตไม่มากเท่าที่หวังไว้(เทียบกับรีวิวในเน็ตที่อ่านมา) แต่ก็ถือว่าได้เพลิดเพลินอยู่ ไปกับแสงเกือบสุดท้ายของวันและถ่ายรูปชิวๆ เพราะไม่มีนักท่องเที่ยวมาเบียดเลย น่าจะเป็นเพราะใกล้ปิดและที่นี่ไม่ค่อยได้รับการโฆษณาด้วยแหละ


Gurney Plaza & Gurney Drive

Gurney Drive PenangAs I said before that we did not plan much for this trip, but what I planned carefully is sunset spot in Penang. The previous part we enjoyed sunset on Penang Hill and for this day I planned to do on the beach. Yes, Penang has beaches too! We chose to go to Gurney Plaza area since it is the modern entertainment zone of Penang people and more importantly, there is this night market called Gurney Drive with loads of local food strolls! The right picture above is Lok Lok, variety of fish balls, veggies, mushroom and many more kind of stuff with steaming bowl. It was fun to eat this, choose anything you like and the lady will put them in the steaming bowl then put your chosen sauce on top...YUMMY!

Then we went to check out Gurney Plaza and Paragon (yes, the same name like that huge mall in Bangkok), whoaa, such a fancy place! Other than those high-end brandname shops, there are tons of cool restaurants and bars. We ran in to this Belgium beer bar and Philip got too excited when he heard that it was the last minute of happy hour promotion so we just jumped right in it with two big bottles of decent Belgium beer....Ahhhh!
Gurney Plazaตามประเพณีของการเที่ยวของแป้ง แม้จะไม่ได้วางแผนแบบเป๊ะๆ ว่าจะไปไหน แต่พอตกเย็นยังไงก็ต้องหาที่ดีๆ สำหรับชมพระอาทิต์ตกดิน hopeless romantic เว่อ.. เย็นนี้แพลนไว้ล่วงหน้าว่าจะมาดูซันเซ็ทริมหาด ใช่แล้วค่ะคุณปีนังก็มีหาดนะ แม้จะไม่สวยมากมาย แต่ก็พอไปเดินเล่น อาบแดดแรงๆ ได้อยู่ หาดที่ไปไม่ค่อยสวยเท่าไหร่ แต่ถึงกระนั้นก็มีโรงแรม บ้านพักตากอากาศสไตล์หมวยๆ และรวยมาก อยู่เยอะ แถบที่ไปชื่ออะไรจำไม่ได้แต่ว่าเป็นที่ตั้งของห้างใหญ่เว่อสามห้างติดกัน(อีกละ...ชอบทำห้างติดๆ กันเนอะ) Gurney Plaza ซึ่งเป็นที่รวมของแบรนด์หรูหราไฮเอนด์ทุกแบรนด์ และก็มีห้างชื่อ Paragon เหมือนบ้านเราด้วย อันนี้จะออกแนวเป็นพลาซ่า รวมร้านหรู งานอิมพอร์ตมากมาย กะว่าจะเดินเล่นเท่านั้นแหละแต่คุณชายเหลือบไปเห็นบาร์เบลเยี่ยมที่ขายเฉพาะเบียร์จากเบลเยี่ยม เลือดรักชาติในตัวจึงบังเกิด รวมทั้งตั้งแต่มานี่ยังไม่ได้แตะอะไรที่บันเทิงเริงใจกันเลย และตอนนั้นกำลังจะหมดนาทีสุดท้ายของช่วง happy hour พอดี อ้ะจัดมาจ้าคนละขวดใหญ่ โอ้ย...นี่ขนาดเป็นคนไม่ดื่มเบียร์ แต่ขอพื้นที่โฆษณาบอกเลยว่าของเค้าดีจริง อร่อย ขออีกกก
cute coffee shops in Penang

.
Penang is one of fun places to visit! Plus if you are Asian food lovers, you will like it so much just like I do (there are still many things I have never tried eating yet though..)! Also, it seems like this town will still keep growing in this cutie artsy way, almost everywhere has sense of creative vibes which is a thing I appreciate. They see profits of creativity and support by mixing original with modern and it becomes really good to the locals. Penang is certainly one of my favorite towns and I would go back if I have chance :)

จบทริปสั้นๆ ในปีนัง แต่บอกเลยว่าชอบมาก แม้ใครจะแซวว่าปีนังเป็นเมืองฮิปสเตอร์ก็ตาม แต่การที่คนปีนังพยายามผลักดันเมืองทั้งเมืองให้ไปในทางเดียวกันได้คือมันเก๋และดีมาก และดูเหมือนว่าเมืองนี้ยังเคลื่อนไหวได้ต่อไปอีกไกล จากงานอาร์ตบนผนังอย่างเดียวมันก็เริ่มกลายไปเป็นร้านอาหารเก๋ไก๋ เรียกคนมาเซลฟี่ ใช้เทรนด์ของโลกเพื่อโปรโมทเมือง คือดีคือครีเอทีฟ ทั้งเมืองช่วยกันครีเอทกลายเป็นว่ามุมเล็กมุมน้อยต้องมีงานศิลป์แฝงอยู่ ดี๊ดี ถ้ามีโอกาสจะกลับไปอีกยังลองกินไม่ทั่วเลย สุดท้ายนี้จะบอกว่า ไปเถอะปีนัง งานเค้าดีงานเค้าละเอียด ;)


1 comment on "Penang, The Lovely Artsy Town (Part 2)"
  1. your narration skills are so impressive you should consider making a submission to essay service they would obviously love to have you on board

    ReplyDelete

Custom Post Signature

Custom Post  Signature